Γοητεύει ακόμη το βιβλίο – δώρο εφημερίδας

Το bazaar βιβλίου που διοργανώνει αυτές τις ημέρες ο Βήμα FM στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι άλλη μία υπενθύμιση ότι οι φτηνές εκδόσεις βιβλίων που διανέμονται “δωρεάν” ως προσφορά σε εφημερίδες ακόμη έχουν πέραση.

Η ιδέα του Βήμα FM ήταν πολύ καλή:

Ξεστοκάρισμα βιβλίων και διάθεσή τους με 1 ευρώ το ένα για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το σύνολο του ποσού θα διατεθεί στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του Πειραιά για την ενίσχυση οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Το αναγνωστικό κοινό της Αττικής αποδεικνύεται ότι αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Υπήρχαν άλλωστε στους πάγκους του bazaar ενδιαφέροντες τίτλοι, όπως η μεγάλη σειρά που διένειμε το Βήμα σχετικά με τη γλώσσα, πολλοί τόμοι έργων του Παπαδιαμάντη και βέβαια, δεκάδες τίτλοι με θέματα μαγειρικής.

kama sutra neaΈναν ιδιαίτερο πάγκο καταλάμβανε μια έκδοση με σκληρό εξώφυλλο του Κάμα Σούτρα, που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους με τα Νέα και βέβαια είχε μεγάλη κίνηση.

Στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα αναγνωστικής συμπεριφοράς, το 40% δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, η προσφορά βιβλίων σε συμβολική τιμή είναι άξια συγχαρητηρίων.

Τις περισσότερες όμως φορές, τα βιβλία προσφοράς έχουν την ίδια τύχη με τα DVD προσφοράς που κυκλοφορούσαν παλιότερα: Σκονίζονται σε ένα ράφι ανέγγιχτα.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η ίδια η φύση του συγκεκριμένου αντικειμένου.

Πλην λίγων εξαιρέσεων, το χαρτί εκτύπωσης είναι φτηνό, ελαφρύ και μη ανθεκτικό. Τα φύλλα τους δένονται μεμονωμένα με θερμοκόλληση, χωρίς ραφή. Τα βιβλία αυτά δεν αντέχουν στη χρήση, η ράχη τους σπάει και τα φύλλα φεύγουν.

Όσο κι αν έχει προτεραιότητα το περιεχόμενο στη συζήτηση για ένα βιβλίο, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν πολλοί πρακτικοί περιορισμοί που υποβαθμίζουν τα βιβλία αυτά.

Γιώργος Λαουτάρης