Εγκώμιο στους σελιδοδείκτες

Διαφημιστικοί ή εικαστικοί, πρωτότυποι ή τυποποιημένοι, συγκυριακοί ή διαχρονικοί, ματ ή γυαλιστεροί, αλλά πάντα δωρεάν και σε αστείρευτες ποσότητες, οι σελιδοδείκτες είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα πρακτικό αντικείμενο.

Οι σελιδοδείκτες σώζουν τη φόρμα ενός βιβλίου, αποτρέποντας να χρησιμοποιούνται τα “αυτιά” του για να υποδείξουν πού σταμάτησε ο αναγνώστης.

Οι σελιδοδείκτες διαφυλάσσουν την ακεραιότητα των σελίδων που συνηθίζεται να τσακίζουν στην άκρη τους για την υπόμνηση ενός σημείου.

Οι σελιδοδείκτες είναι οι πρεσβευτές των εκδοτικών οίκων στο αναγνωστικό κοινό για τους νέους τίτλους και τη φιλοσοφία τους.

Οι σελιδοδείκτες είναι ο δεσμός των βιβλιοπωλείων με τους επισκέπτες τους.

Οι σελιδοδείκτες είναι η ένδειξη βιβλιοφιλίας των περιοδικών.

Οι σελιδοδείκτες είναι φορείς της τέχνης, όπως συμβαίνει με τους σελιδοδείκτες του βιβλιοπωλείου Πολιτεία που κοσμούνται με λεπτομέρειες από εικαστικούς πίνακες ζωγράφων όπως ο Γιάννης Σταύρου, ο Ανδρέας Ζυμβαργός και η Στέλλα Ματάλα.

Οι σελιδοδείκτες είναι δοχεία σοφίας και έξυπνου λόγου, όπως συμβαίνει με τους σελιδοδείκτες των εκδόσεων Άγρα που φέρουν ατάκες συγγραφέων και άλλων διανοουμένων.

Οι σελιδοδείκτες είναι δείκτες πολιτισμού, μνημεία της γραπτής κουλτούρας και τεκμήρια της βιβλιοπαραγωγής.

Οι σελιδοδείκτες είναι σύντροφοι στην ανάγνωση, συνοδοιπόροι των βιβλιόφιλων στα πραγματικά και πνευματικά ταξίδια τους.

Οι σελιδοδείκτες είναι σιωπηλοί μάρτυρες της αναγνωστικής προόδου, αδιάψευστοι πληροφοριοδότες για τελεσίδικα μισοτελειωμένους τόμους.

Οι σελιδοδείκτες εντάσσονται σε μια οικολογική φιλοσοφία των εκδοτικών επιχειρήσεων, καθώς τυπώνονται από τα υπόλοιπα των τυπογραφικών φύλλων.

Οι σελιδοδείκτες παράγονται πληθωρικά και διανέμονται δωρεάν, σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις πρακτικά αναγκαίες.

Και για όλους αυτούς τους λόγους, οι σελιδοδείκτες είναι ένα σπουδαίο αντικείμενο για βιβλιοφιλικές συλλογές.

Γιώργος Λαουτάρης

Μια προσωπική επιλογή:

selidodeiktis 4selidodeiktis selidodeiktis_7 selidodeiktis_7 2 selidodeiktis_7 1 selidodeiktis_6 selidodeiktis_6 1 selidodeiktis_5 selidodeiktis_5 1 selidodeiktis_4 selidodeiktis_4 2 selidodeiktis_4 1 selidodeiktis_3 selidodeiktis_3 2 selidodeiktis_3 1 selidodeiktis_2 selidodeiktis_2 1 selidodeiktis_1 selidodeiktis_1 3 selidodeiktis_1 2 selidodeiktis_1 1 selidodeiktis 5 selidodeiktis 3 selidodeiktis 2 selidodeiktis_8 1selidodeiktis_6 2  selidodeiktis_8 selidodeiktis_5 2