Όταν και οι τραπεζίτες καταδικάζουν ΔΝΤ και ΕΚΤ

Το Εγκώμιο της Μη Κανονικότητας δεν είναι απλώς άλλο ένα δοκίμιο με επιχειρήματα κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Έχει τη βαρύτητα να γράφεται από τον διευθυντή της Lazard, έναν τραπεζίτη και χρηματοοικονομικό σύμβουλο που παρείχε τις υπηρεσίες του μεταξύ άλλων στον Ντομινίκ Στρος Καν, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιάνη Βαρουφάκη πολύ πρόσφατα.

Ο Ματιέ Πιγκάς στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στερέωμα αναλύει παραστατικά και με την ευαισθησία της κοινωνικής Αριστεράς, θα έλεγε κανείς, πλευρές της ελληνικής κρίσης, στιγμές του κυπριακού σοκ που έφερε το πρώτο κούρεμα καταθέσεων και βέβαια την κυρίαρχη πολιτική στη χώρα του, τη Γαλλία.

Τα επιχειρήματα στο Εγκώμιο της Μη Κανονικότητας είναι άλλη μια συνηγορία κατά της συνταγής ΔΝΤ και ΕΚΤ που βάθυναν την κρίση στη χώρα μας και όχι μόνο, από έναν διεθνή παράγοντα που μόνο για “αριστερές ιδεοληψίες” δεν μπορεί να κατηγορηθεί.

Από μια ελιτίστικη σκοπιά κριτικής στο υπάρχον καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης, ο συγγραφέας διατυπώνει προτάσεις μιας αλλαγής πορείας που θα μπορούσε να θεραπεύσει, κατά την άποψή του, τις μόνιμες ασθένειες του παγκόσμιου συστήματος, όπως η μεγάλη ανεργία και οι εκρηκτικές ανισότητες.

Κεντρική ιδέα στην πρότασή του είναι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αυτό κατά τον Πιγκάς σημαίνει ένα ενιαίο κυβερνητικό κέντρο για την οικονομική και κοινωνική πολιτική όλης της ΕΕ και ραγδαία συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Γιώργος Λαουτάρης