Πολεμώντας με σκίτσα την πολιτική συμβατικότητα

Μια …μάχη με τη φθορά και ταυτόχρονα μια μάχη με την πολιτική συμβατικότητα δίνει ο σκιτσογράφος Πάνος Ζάχαρης, που εξέδωσε αυτές τις μέρες το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο Αρνητικοί Συσχετισμοί στις εκδόσεις Τόπος.

Είναι μια μάχη με τη φθορά διότι τα σκίτσα του, δημοσιευμένα στο Ποντίκι και στην ιστοσελίδα Ατέχνως, εμπνευσμένα από την πολιτική επικαιρότητα, είναι μάλλον καταδικασμένα, όπως και τα δημοσιογραφικά κείμενα άλλωστε, να περάσουν πολύ σύντομα στη λήθη ή στην καλύτερη περίπτωση να περάσουν ένα μεγάλο διάστημα στη σκόνη ενός αρχείου.

Η επιλογή και δημοσίευσή τους σε έναν καλαίσθητο τόμο προσδίδει στις γελοιογραφίες αυτές ένα χαρακτήρα πολιτικού ντοκουμέντου, κι ας μιλά με λίγες ατάκες και χρώματα.

Η μάχη του Πάνου Ζάχαρη με την πολιτική συμβατικότητα είναι εμφανής από τη θεματολογία του σχολιασμού του.

Δεν μπορεί να περάσει για παράδειγμα απαρατήρητη η επιλογή να αφιερώσει το πρώτο κεφάλαιο του άλμπουμ του στην ιερή αγελάδα (αν και ο σκιτσογράφος έχει ένα κόλλημα με τα πρόβατα) της ελληνικής πολιτικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η στάση του, να ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά.

Το χιούμορ κατά τον κλασικό ορισμό του Πιραντέλο προκύπτει από την “αίσθηση ή συνείδηση του αντιθέτου”. Και κατανοεί κανείς αμέσως τη λειτουργία του χιούμορ στους Αρνητικούς Συσχετισμούς, όταν οι πνευματώδεις ατάκες του σκιτσογράφου μπαίνουν σε συννεφάκια πάνω από τις χαρακτηριστικές αστείες του στρογγυλές μορφές με τα γουρλωμένα μάτια.

Οι Αρνητικοί συσχετισμοί δεν είναι πολιτική πραγματεία, ούτε ιστορικό δοκίμιο. Συμπυκνώνουν όμως τα χρόνια της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο, που δεν μένει στο προφανές ούτε υποκύπτει στη γοητεία της εύκολης κριτικής.

Γιώργος Λαουτάρης