Ακυβέρνητες Πολιτείες: Μικρό βιβλιοπωλείο, μεγάλες ιδέες

Ημέρα των μικρών βιβλιοπωλείων το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, η πρώτη εμφάνιση ενός θεσμού που έρχεται από το εξωτερικό αλλά βρίσκει στη χώρα μας πολύ θερμή υποδοχή.

Τα μικρά βιβλιοπωλεία απεχθάνονται το marketing, επιλέγουν τίτλους, προσφέρουν ζεστασιά και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και δίνουν τις καλύτερες εικόνες για το instagram (μια ματιά στο #miavoltastamikra θα σας πείσει).

Στη διοργάνωση συμμετέχουν 47 βιβλιοπωλεία από την Κρήτη μέχρι την Ξάνθη, διοργανώνοντας πρωτότυπες εκδηλώσεις (δείτε έναν πλήρη κατάλογο).

Για να τιμήσουμε την ημέρα επιλέξαμε το βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έχει να πει μια διαφορετική ιστορία για το πώς αντιλαμβάνεται τον χώρο του βιβλίου, την οικονομία της αγοράς και την κίνηση των ιδεών.

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι ένα συνεργατικό εγχείρημα που ξεκίνησε το 2013 και αξιοποιεί μια νέα σχετικά νομική μορφή, την “Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση”, ώστε να αποβάλει τις σχέσεις μισθωτής εργασίας από τη λειτουργία της αλλά και το κυνήγι του κέρδους ως μοναδικό στόχο.

Το βιβλιοπωλείο βγάζει παράλληλα τραπεζάκια έξω για καφέ, ενώ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 11 βιβλία με το όνομά του στο εξώφυλλο (στις πρόσφατες κυκλοφορίες και το Αναμνήσεις Ενός Επαναστάτη του Βικτόρ Σερζ, εξαντλημένο πλέον από τις εκδόσεις Scripta).

“Είμαστε βιβλιοπωλείο με πολιτική ταυτότητα, ένα βιλιοπωλείο για το κίνημα”, λέει ο Χρήστος Μανούκας, ένας εκ των ιδιοκτητών – εργαζομένων. “Στα ράφια μας χωρούν συγγραφείς από τη σοσιαλδημοκρατία ως τον μηδενισμό, ποτέ όμως φασίστες”, προσθέτει κατηγορηματικά.

Στην ερώτησή μας τι παραπάνω θα βρει ένας βιβλιόφιλος στις Ακυβέρνητες Πολιτείες σε σύγκριση με τα μεγάλα καταστήματα του χώρου ο Χρήστος Μανούκας απαντά χωρίς περιστροφές: “Τα βιβλία που είναι καταχωνιασμένα και σε δυσπρόσιτα ράφια στις αλυσίδες του βιβλίου, συνήθως εμείς τα έχουμε στη βιτρίνα”.

Παράλληλα όμως οι Ακυβέρνητες Πολιτείες φιλοξενούν και προωθούν την ανεξάρτητη βιβλιοπαραγωγή από μικρούς εκδοτικούς οίκους που συνήθως δεν διαθέτουν το βαλάντιο για να προβληθούν στις ακριβές προθήκες ούτε το τμήμα μάρκετινγκ που θα τους εξασφάλιζε ευνοϊκές κριτικές στον Τύπο και πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές δίκτυο διανομής. Δεν είναι σπάνιο τα βιβλία που επιλέγουν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες να μην διατίθενται σε άλλα σημεία πώλησης στην πόλη.

Χωρίς να είναι ένα θεματικό βιβλιοπωλείο, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες επιλέγουν να απευθύνονται σε ένα απαιτητικό καλλιεργημένο κοινό, με πολιτικές αναζητήσεις.

Την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων οι Ακυβέρνητες Πολιτείες ετοιμάζουν μια διαδραστική αφήγηση για παιδιά και μια συναυλία (περισσότερα εδώ).

Ανάλογοι θεσμοί λειτουργούν στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Αυστραλία, στον Καναδά και στη Νέα Ζηλανδία.

Γιώργος Λαουτάρης